Privatlån

Privatlån är lån i storleksordningen 10.000 - 600.000 kronor. Till skillnad från snabblån behöver låntagaren oftast lämna mer detaljerad information om sin finansiella situation i samband med ansökan.

Oftast innebär ett privatlån att kreditupplysningen sker med UC, vilket betyder att det syns på kommande kreditupplysningar i ett års tid att man ansökt om lånet.

Så funkar det

Krav för privatlån

  • ✓ Minst 18 år
  • ✓ Kreditupplysning
  • ✓ Inkomst
  • ✓ Svenskt personnummer

När man tar ett privatlån behöver man först bestämma sig för vilket belopp man vill ansöka om att låna. Hur mycket man får låna beror på flera faktorer, t ex om det finns några lån sedan tidigare och hur mycket låntagaren tjänat de senaste åren.

När man skickar in ansökan anger man inkomst och arbetsgivare. Utöver detta brukar man oftast behöva om bor tillsammans med någon och hur många barn under 18 år som finns i hushållet.

Många ansökningar behandlas automatiskt och det ges då ett preliminärt besked direkt efter att man skickat in ansökan.

Lån utan säkerhet

Vid privatlån så tar banken ingen säkerhet. Detta innebär en minskad trygghet för banken och kan göra det svårare för banken att få tillbaka sina pengar om låntagaren inte kan betala. Eftersom det inte finns någon säkerhet kallas denna typen av lån ibland för blancolån.