Ekonomi kan verka förvirrande. Långivare använder ofta många svåra ord. Med hjälp av vår ordlista kan du ta reda på vad olika ord betyder.
Amortering
Amortera är att betala av på ett lån.
Även om det finns amorteringsfria lån, innebär de flesta lån att man amorterar en summa varje månad. Beroende på vilken typ av amortering som man bestämt för lånet kan summan man amorterar varje månad förändras över tid.
Hur mycket amorterar man?
Hur mycket som man betalar av på ett lån varje månad beror på flera saker:
- Lånets amorteringsplan
- Lånets storlek
- Lånets löptid
Amorteringsplan
En amorteringsplan bestämmer hur amorteringen skall fungera för ett lån. Exempel på amorteringsplaner är rak amortering, annuitet och amorteringsfritt.
Med vår räknesnurra Räkna ut lånekostnad kan du testa hur olika amorteringsplaner påverkar lånekostnaden.
Rak amortering
Vid rak amortering amorterar man en förutbestämd andel av resterande lånebelopp varje månad. Eftersom lånet minskar efterhand som man betalar av det minskar därmed summan man amorterar månad för månad.
Rak amortering innebär alltså inte att man amorterar lika mycket varje månad.
Annuitetslån
Annuitet innebär att man betalar samma summa på sitt lån varje månad, inräknat amortering och räntekostnader.
Vad händer om räntan ändras för ett annuitetslån?
Om räntan ändras fortsätter man ändå att betala av samma belopp, förutsatt att lånet är av typen bibehållen annuitet (även kallat falsk annuitet), vilket är den vanligaste formen av annuitetslån. Om räntan ändras och lånet är av typen äkta annuitet eller förändrad annuitet, kommer månadsavgiften för lånet att förändras så att återbetalningstiden förblir den samma.
Borgensman
Borgensman är en person som går i borgen för låntagaren. Detta betyder att borgensmannen blir skyldig att betala lånet om inte låntagaren gör det. Borgensman blandas ofta ihop med borgenär.
Borgenär
Borgenär är den som lånar ut pengar. Motsatsen till gäldenär. Borgenär blandas ofta ihop med borgensman som är något helt annat.
Gäldenär
Gäldenär är den som har lånat och är skyldig pengar.
UC
UC, eller Upplysningscentralen är ett företag som ger kreditupplysingar.
För vissa lån och krediter används UC som kreditupplysningstjänst. När UC används delas information om att du sökt en kredit på ett visst belopp. UC delar också information om hur stor skuld du har till långivare som använder UC.
Så funkar det
Lån utan UC
✓ Max 50.000 kr
✓ Andra långivare ser inte lånet
✓ Kreditupplysningen påverkar ej kreditvärdighet
✓ Fler lån samtidigt
Lån med UC
✓ Stora summor
✓ Din skuld delas med andra långivare
✓ Varje kreditupplysning sänker kreditvärdighet
✓ Färre samtidiga lån
När du ansöker om ett lån eller t ex en kortkredit görs en kreditupplysning. Vid större summor bo används UC för kreditupplysningen. Eftersom UC delar information mellan långivarna om vilka skulder du har och vilka krediter du sökt, tar långivaren en mindre risk än vid andra typer av kreditupplysningar.
UC används alltid för bolån och billån, samt för många privatlån. Tumregeln är att UC används alltid om summan du lånar överstiger 50.000 kronor. UC kan även användas när man lånar mindre än 50.000 kronor – framförallt om man lånar av en bank.