Ekonomi kan verka förvirrande. Långivare använder ofta många svåra ord. Med hjälp av vår ordlista kan du ta reda på vad olika ord betyder.
Amortering
Amortera är att betala av på ett lån.
Även om det finns amorteringsfria lån, innebär de flesta lån att man amorterar en summa varje månad. Beroende på vilken typ av amortering som man bestämt för lånet kan summan man amorterar varje månad förändras över tid.
Hur mycket amorterar man?
Hur mycket som man betalar av på ett lån varje månad beror på flera saker:
- Lånets amorteringsplan
- Lånets storlek
- Lånets löptid
Amorteringsplan
En amorteringsplan bestämmer hur amorteringen skall fungera för ett lån. Exempel på amorteringsplaner är rak amortering, annuitet och amorteringsfritt.
Med vår räknesnurra Räkna ut lånekostnad kan du testa hur olika amorteringsplaner påverkar lånekostnaden.
Rak amortering
Vid rak amortering amorterar man en förutbestämd andel av resterande lånebelopp varje månad. Eftersom lånet minskar efterhand som man betalar av det minskar därmed summan man amorterar månad för månad.
Rak amortering innebär alltså inte att man amorterar lika mycket varje månad.
Annuitetslån
Annuitet innebär att man betalar samma summa på sitt lån varje månad, inräknat amortering och räntekostnader.
Vad händer om räntan ändras för ett annuitetslån?
Om räntan ändras fortsätter man ändå att betala av samma belopp, förutsatt att lånet är av typen bibehållen annuitet (även kallat falsk annuitet), vilket är den vanligaste formen av annuitetslån. Om räntan ändras och lånet är av typen äkta annuitet eller förändrad annuitet, kommer månadsavgiften för lånet att förändras så att återbetalningstiden förblir den samma.
Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning är en anteckning som görs när du inte betalar en skuld i tid. Den kan påverka din förmåga att få kredit i framtiden och den finns kvar i ditt kreditregister i tre till fem år.
Borgensman
Borgensman är en person som går i borgen för låntagaren. Detta betyder att borgensmannen blir skyldig att betala lånet om inte låntagaren gör det. Borgensman blandas ofta ihop med borgenär.
Borgenär
Borgenär är den som lånar ut pengar. Motsatsen till gäldenär. Borgenär blandas ofta ihop med borgensman som är något helt annat.
Gäldenär
Gäldenär är den som har lånat och är skyldig pengar.
Kreditupplysning
En kreditupplysning är en kontroll av din ekonomiska historia som långivare gör innan de bestämmer sig för att bevilja dig ett lån. Det kan inkludera att kontrollera din inkomst, dina utgifter, din kreditvärdighet och eventuella tidigare betalningsanmärkningar.
Obelånad andel
Obelånad andel är den del av en fastighets värde som inte är belånad. Det är alltså skillnaden mellan fastighetens värde och storleken på eventuella lån som är säkrade med fastigheten som säkerhet.
Pantbrev
Pantbrev är en form av säkerhet för ett lån. Det är ett dokument som visar att en långivare har rätt till en del av försäljningspriset om en fastighet säljs. Pantbrev används ofta vid hypotekslån, där fastigheten används som säkerhet för lånet.
Ränta
Ränta är en avgift som betalas för att låna pengar, eller i vissa fall, avgiften man får för att låna ut pengar, som i fallet med ett sparkonto. Räntan betalas vanligtvis som en procentsats av det utestående lånebeloppet (kallat huvudbeloppet) över en viss tid.
Typer av ränta
Det finns flera typer av ränta, men de två mest grundläggande är enkel ränta och sammansatt ränta.
- Enkel ränta: Detta är den mest grundläggande typen av ränta. Det beräknas endast på det ursprungliga beloppet (eller ’huvud’) som lånas ut eller investeras. Till exempel, om du lånar 1000 kr med en årlig ränta på 5%, skulle du betala 50 kr i ränta efter ett år.
- Sammansatt ränta: Detta är när ränta läggs till ditt ursprungliga belopp och sedan tjänar du ytterligare ränta på det beloppet. Om du till exempel har 1000 kr på ett sparkonto med en årlig ränta på 5% som läggs till kontot varje år, skulle du tjäna 50 kr det första året, vilket ger dig totalt 1050 kr. Nästa år skulle du tjäna 5% på 1050 kr (dvs. 52,50 kr), vilket ger dig totalt 1102,50 kr, och så vidare.
Nominell ränta och effektiv ränta
När det gäller lån är det viktigt att skilja mellan nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är den grundläggande räntan som tillämpas på lånet, men den inkluderar inte nödvändigtvis alla avgifter och kostnader associerade med lånet.
Den effektiva räntan, å andra sidan, tar hänsyn till alla avgifter och kostnader, inklusive eventuella uppläggningsavgifter, administrationsavgifter och liknande. Detta innebär att den effektiva räntan ger en mer exakt bild av den totala kostnaden för lånet.
Ränta och kreditvärdering
Räntan på ett lån bestäms ofta delvis baserat på låntagarens kreditvärdering. Låntagare med god kreditvärdighet (dvs. de som bedöms vara låg risk) kan vanligtvis få lån med lägre ränta, medan de med dålig kreditvärdighet (hög risk) kan behöva betala högre ränta.
Ränta och ekonomi
Räntan spelar en viktig roll i ekonomin eftersom den påverkar människors vilja att spara, investera och konsumera. Centralbanker använder räntan som ett verktyg för att styra ekonomin – de kan sänka räntan för att uppmuntra till mer utlåning och investeringar, vilket kan leda till ekonomisk tillväxt. Omvänt kan de höja räntan för att bromsa ekonomin och hålla inflationen i schack.
Räntan påverkar också växelkurserna. Om räntorna är högre i ett land jämfört med andra länder, kan det locka utländska investerare, vilket kan stärka landets valuta.
Ränta och inflation
Ränta och inflation är tätt sammankopplade. När inflationen är hög, tenderar centralbanker att höja räntan för att bromsa ekonomisk tillväxt och minska trycket på priserna. Omvänt, om inflationen är låg (eller om det finns deflation, dvs. fallande priser), kan centralbanker sänka räntan för att stimulera ekonomisk aktivitet.
Det är också viktigt att notera att den ”verkliga” räntan på ett lån eller en investering är den nominella räntan minus inflationen. Om du till exempel har ett sparkonto som ger 2% ränta per år, men inflationen är 3%, då förlorar dina besparingar faktiskt värde i reala termer.
Ränta och lån
När du lånar pengar, kommer du att behöva betala ränta på lånet. Denna ränta kan vara antingen fast eller variabel. Fast ränta innebär att räntesatsen förblir densamma under hela lånetiden. Variabel ränta innebär att räntan kan förändras över tiden, vanligtvis i linje med någon referensränta, såsom reporäntan i Sverige.
Räntan är en av de viktigaste faktorerna att överväga när du tar ett lån, eftersom det stort sett bestämmer hur mycket lånet kommer att kosta dig över tid. Ett lån med en lägre ränta kommer att kosta mindre än ett lån med en högre ränta. Du bör också ta hänsyn till eventuella avgifter eller andra kostnader förutom räntan när du jämför lån.
Det finns även begreppet ”räntefria lån”, vilket innebär att du inte behöver betala någon ränta under en viss period. Men var försiktig – dessa lån kan ofta ha höga avgifter eller en mycket hög ränta efter den räntefria perioden, vilket kan göra dem mycket dyra på lång sikt.
Säkerhet
En säkerhet är något av värde, som en fastighet eller en bil, som du ställer som garanti för ett lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren sälja säkerheten för att återhämta pengarna.
UC
UC, eller Upplysningscentralen är ett företag som ger kreditupplysingar.
För vissa lån och krediter används UC som kreditupplysningstjänst. När UC används delas information om att du sökt en kredit på ett visst belopp. UC delar också information om hur stor skuld du har till långivare som använder UC.
Lån utan UC
✓ Max 50.000 kr
✓ Andra långivare ser inte lånet
✓ Kreditupplysningen påverkar ej kreditvärdighet
✓ Fler lån samtidigt
Lån med UC
✓ Stora summor
✓ Din skuld delas med andra långivare
✓ Varje kreditupplysning sänker kreditvärdighet
✓ Färre samtidiga lån
När du ansöker om ett lån eller t ex en kortkredit görs en kreditupplysning. Vid större summor används UC för kreditupplysningen. Eftersom UC delar låninformation mellan långivarna om vilka skulder du har och vilka krediter du sökt, tar långivaren en mindre risk än vid andra typer av kreditupplysningar.
UC används alltid för bolån och billån, samt för många privatlån. Tumregeln är att UC används alltid om summan du lånar överstiger 50.000 kronor. UC kan även användas när man lånar mindre än 50.000 kronor – framförallt om man lånar av en bank.